A pénzügyi kifejezések rengetegében még azok is elvesznek néha, akik kifejezetten tanulták is azokat! Mit szóljon akkor egy olyan ember, akinek nem ez a fő szakterülete?

Az egyik ilyen szakkifejezés – amit azért szerencsére már nagyon sokat ismernek: a likviditás. De mit is jelent ez pontosan?

A likviditási mutató kifejezheti azt, hogy egy adott vállalkozás milyen pénzügyi helyzetben van, azaz mennyire tudja a felmerülő kötelezettségeit a rendelkezésére álló forgóeszközökből fedezni. Ha megfigyeljük, picit tágabb a fogalom a köznyelvinél: míg a köznyelvi kifejezés során kifejezetten azt értik likviditás alatt, hogy menyi pénzeszköze áll a cégnek rendelkezésére a kiadásaihoz, a közgazdasági megfogalmazás már forgóeszközt említ.

Ha pedig valóban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a pénzeszközeink alapján milyen a cég állapota, akkor a likviditási gyorsráta tudja azt leginkább bemutatni.

 

És vajon mire jó ez a mutató? Mikor jó egy cég likviditása?

A kulcs itt is az „arany középút”! Túl alacsony mérőszám esetén a cég életében előfordulhat, hogy nem tudja kifizetni a számláit, míg a túl magas mutató esetén a cég forgóeszközei nem forognak kellő hatékonysággal, azaz nem javítják a cég eredményességét. Arról nem beszélve, hogy például egy túl magas készletállomány felesleges raktározási költségeket is okozhat.

Amennyiben egy vállalkozásnak likviditási gondjai adódnak, akkor pedig optimális megoldást jelenthet számára a faktoring, hisz azonnal segítséget tud jelenteni!

 

 

 

 

Categories:

Tags:

Comments are closed