Figyeljen, mert elévülhetnek a követelései!

Az bizonyára Önnek is egyértelmű, hogy a Vevői részére kibocsátott számláján volt egy fizetési határidő. De mi történik abban az esetben, ha a vevő nem fizette ki az adott napig a tartozását? Meddig és milyen feltételekkel lehet azt behajtani? Mire fontos még figyelni?

Egyik nagyon fontos tényező, amire oda kell figyelni, az a számla elévülési ideje! Ha a tartozás elévült, akkor a vevő joggal mondhatja azt, hogy már nem kell kifizetni a számlán szereplő összeget és ilyenkor már szinte lehetetlenné válik az, hogy hozzájussunk a pénzünkhöz, hiszen az elévült követelést már bírósági úton sem lehet behajtani.

Általánosságban elmondható, hogy az elévülési idő a számlán szereplő fizetési határidőtől számított 5 év, azonban vannak olyan előírások, amik ezt a határidőt befolyásolhatják és az elévülés mégsem következik be az eredeti határidő szerint. Azonban minden követelés mellé fontos ismerni ezeket a szabályokat, ezért érdemes igénybe venni szakértők segítségét.

Ilyen lehet például, ha megszakad valamilyen oknál fogva az elévülési idő, majd újraindul.

A faktoring cégeknek pont ez az egyik fő profiljuk: segítik Önt abban, hogy egy ki nem fizetett számla esetében a cégének ne adódjanak likviditási problémái, miközben folyamatosan figyelemmel kísérik a számla behajtását is, figyelve természetesen a határidőket is.

Tags:

Comments are closed