A vezető tudósok legfrissebb adatai szerint a globális felmelegedés a világ valamennyi régiójában egyre jelentősebb – és bizonyos esetekben visszafordíthatatlan – változásokat idéz elő. Ami Európát illeti, a jelentésben szereplő előrejelzés szerint nőni fog a szélsőséges időjárási események gyakorisága és súlyossága. A magasabb hőmérsékletek és az intenzívebbé váló időjárási események emellett hatalmas költségekkel járnak majd az EU gazdasága számára, és többek között megnehezítik az országok számára az élelmiszertermelést. A következtetésekben az Európai Unió Tanácsa hangsúlyozta, hogy rendkívül sürgősen meg kell erősíteni az éghajlatváltozás miatt kialakult vészhelyzet kezelésére irányuló globális válaszlépéseket, és kiemeli, hogy világszerte igazságos és méltányos éghajlatvédelmi átállásra van szükség. Ez a fajta klímapolitika azonban szorosan összefügg az elmúlt hónapban kialakult globális energiaválsággal. Több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedett az elmúlt hónapokban, és ezen árak emelkedése már nem csak Európára korlátozódik. Több terméket is érint, többek között a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia árát is.

81 euró/MWh, ennyi volt 2021.szeptember 29.-én a régiós gáztőzsde napi záróára. Ez azt jelenti, hogy 2021-es év elejéhez képest a gáz ára ötszörösére nőtt, míg az áram háromszor annyiba kerül most, mint az év elején, a Brent olajtípus jegyzése pedig 50 százalékot emelkedett. Szabó Gergely, a MET Central Europe regional elnöke szerint három dologgal magyarázható:

  • Egyrészt az ázsiai régió kereslet növekedése, elég erőteljesen fel tudja szívni az Cseppfolyósított földgázt a világpiacról, ami Európát és azon keresztül Magyarországot is érinti.
  • A másik ok, hogy az Északi-Áramlat II (egy tengeralatti földgáztszállító vezeték, melyben az oroszországi Viborg-tól egészen a németországi Greifswald-ig jut el a gáz a Balti-tenger alatt)  kapcsán komoly kérdések merültek fel az elmúlt hónapokban, és a dilemmát nem oldotta fel a német választás sem. Éppen ezért, amíg ebben az ügyben nincs megnyugvás a piacon, addig továbbra is fennállhat az árazás szempontjából felhajtó hangulat.
  • A harmadik faktor a CO2 kvóta árak emelkedéséhez kapcsolódik, amellyel akárhogy is, de elkezdtük megfizetni az EU-s energiaátmenet árát.

Sok szereplő bedobhatja a törölközőt. A megemelkedett energiaárak az alábbi következményekkel járhatnak:

  • Az energiaintenzív iparágak jelentős költségemelkedéssel kénytelenek szembenézni. Ezzel tehát az olyan cégek, amelyek nem képesek megfelelő fedezetet termelni a megemelkedett költségeikhez, likviditási problémákkal fognak szembesülni. Ennek az egyik következménye az, hogy ezek a cégek leállnak a termeléssel vagy megpróbálják ezeket a költségeket áthárítani a saját fogyasztóikra.
  • A másik súlyos probléma az úgynevezett „shortrunner” energiavállalatokat és energia-felhasználókat érinti. A „short running” az jelenti, hogy a szereplő nem abban az időpontban fedezi le a saját energiaszükségletét, amikor az felmerül, hanem arra játszik, hogy majd a jövőben csökkennek az árak. Az idei évben viszont a meredek emelkedés miatt számos vállalat arra kényszerülhet, hogy bedobja a törölközőt és csődhullám alakulhat ki, ami az egész gazdaságon végig gyűrűző hitelkockázatokhoz vezethet.
  • A kifeszített finanszírozással rendelkező energiavállalatok számára szintén kihívást jelent, hogy az elmúlt hónapokban a működőtőke finanszírozás a többszörösére emelkedett. Angliában és Németországban már most hetente van 1-2 olyan kereskedő, akik ezek emiatt csődöt jelentenek.

2021 egyik legmeghatározóbb sztorija a földgáz árának elszállása. A szélesebb körű energiapiaci áremelkedések és az ellátási láncokkal kapcsolatos aggodalmak okozzák többek között az árak robbanásszerű emelkedését. Ilyen helyzetben pedig nem mindegy, hogy az alapvetően alacsonyabb fix árakon leszerződött, jellemzően fűtési profilú háztartási, KKV vagy éppen nagyvállalati szegmens milyen mennyiséget fog végül elfogyasztani a következő kimondottan hideg téli időjárási előre jelzésekkel teli időszakban.

Végül a hitelkockázatok megemelkedésére figyelmeztetnek a szakemberek, hiszen az árak meredek emelkedésével a szállítói, illetve vevői kockázatok is a sokszorosukra nőttek.

Forrás:

https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/climate-change/

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211010/elszalltak-az-energiaarak-itt-vannak-a-nyertesek-es-a-vesztesek-a-tozsden-504394

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210930/elszalltak-az-energiaarak-csodhullam-alakulhat-ki-503090

Categories:

Tags:

Comments are closed